Laikinoji globa

Laikinoji globa – galimybė suteikti meilę bei šilumą vaikams, kai jiems to labiausiai reikia.

Lyg savaime suprantama, kad, priimdamas vaiką globoti į savo šeimą, įsipareigoji juo rūpintis iki pilnametystės. Taip, daliai vaikų patekusių į globą, reikia nuolatinių globėjų, kurie jį užaugintų iki pilnametystės ir išleistų jį į gyvenimą. Iš ties tai labai atsakingas bei altruistinis sprendimas, kuriam ryžtasi nedaugelis, nes dalį žmonių, galinčių atverti savo namus ir širdis tėvų globos netekusiems vaikams, pristabdo abejonės ir nuogąstavimai: ar užteks jėgų ir stiprybės užauginti savo šeimos netekusį vaiką. Tačiau yra ir kita, mažai visuomenėje žinoma, tačiau labai reikalinga ir prasminga vaikų globos rūšis - tai laikinoji vaiko globa.

Laikinoji globa reikalinga vaikui tuo laikotarpiu, kol nėra aišku, ar jis galės grįžti atgal į savo tėvų namus, ar jam bus reikalinga nuolatinė globa.  Egzistuoja priežastys, kurios gali nepriklausyti nuo tėvų valios arba atsirasti dėl tėvų kaltės. Pavyzdžiui, tėvai arba vienas iš tėvų padaro nusikaltimą ir dėl to atlieka bausmę, tėvai nesirūpina savo vaiku, netinkamai auklėja, smurtauja prieš savo vaikus, labai dažnai visa tai būna susiję su nesaikingu alkoholio vartojimu ar kitomis priklausomybėmis. Tais atvejais, kai vaikui yra reikalinga laikinoji globa, pirmiausia globėjų yra ieškoma artimiausioje vaiko aplinkoje, tai artimieji giminaičiai, vyresni broliai seserys, seneliai. Laikinosios globos tikslas yra gražinti vaiką į jo biologinę šeimą, todėl ji negali trukti ilgiau nei vieneri metai laiko“.

 

Daugiau informacijos apie vaikų globą bei įvaikinimą suteikti gali jūsų gyvenamojoje vietoje veikiantys globos centro specialistai, kurių kontaktus galima rasti adresu: https://globoscentrai.lt/contacts.