Atgal į Atgal į

Į Lietuvą iš Ukrainos atvyko jau 1000 vaikų be tėvų

Vilniaus
2022.04.06

Lietuvoje jau užregistruota 1000 vaikų, kurie iš Ukrainos atvyko be savo tėvų – tarp jų vaikai iš globos įstaigų, sportininkų grupės, vaikai, kuriuos atlydėjo kiti artimieji, bei visiškai vieni atvykę vaikai. Visi šie vaikai yra užregistruoti, saugiai apgyvendinti, jiems paskiriami globėjai, kurie rūpinsis vaikais iki jų grįžimo namo į Ukrainą.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, atvykstantiems vaikams bei suaugusiems gali iškilti daugybė klausimų dėl vaiko teisių apsaugos sistemos Lietuvoje. Tad vaiko teisių gynėjai parengė trumpą informacinę medžiagą, padėsiančią Ukrainos žmonėms geriau suprasti, kaip vaiko teisės yra ginamos Lietuvoje.

„Lietuva ir Ukraina, nors ir labai artimos, tačiau tuo pačiu turi nemažų kultūrinių skirtumų, tiek tradicijų, tiek elgesio su vaikais, jų auklėjimo priemonių ir pan. Lietuvos vaiko teisių užtikrinimo sistema tobulinama ne vienerius metus, ji yra draugiška ir saugi vaikams. Tad kviečiu Ukrainos žmones susipažinti su bazine informacija. O mūsų, lietuvių, pagalbos atvykusiems žmonėms reikės ir toliau, tad labai kviečiu kalbėtis, padėti atvykusiems žmonėms adaptuotis, priprasti prie naujos aplinkos“, – sako Ilma Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad kiekvienam vaikui Lietuvoje ir jį auginančioje šeimoje turi būti saugu, jis turi augti apsuptas meilės ir darnos, jo nuomonė turi būti gerbiama ir į ją atsižvelgiama, o vaikui prireikus pagalbos, ji turi būti sutiekiama nedelsiant.

Vaiko teisių įgyvendinimą ir apsaugą pirmiausia užtikrina vaiko tėvai ar globėjai, o valstybė teikia paramą, jeigu jie negali užtikrinti vaiko gerovei reikalingų sąlygų.

Svarbiausią informaciją apie vaiko teisių sistemą Lietuvoje parengtą lietuvių, ukrainiečių, anglų bei rusų kalbomis galima rasti čia.

Kilus klausimams dėl vaiko teisių apsaugos sistemos Lietuvoje kviečiame kreiptis į vaiko teisių gynėjus telefonu: +370 5 231 0928 arba elektroniniu paštu: info@vaikoteises.lt (darbo dienomis nuo 8 iki 17 val., kalbama lietuvių, anglų, rusų kalbomis). Kreiptis gali tiek vaikai, tiek suaugusieji.

Šiuo metu Lietuvoje jau yra per 40 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 17 tūkst. iš jų yra vaikai. Virš 1000 vaikų atvyko be savo tėvų, tarp jų 735 pavieniai vaikai, dauguma iš jų yra lydimi giminaičių ar emociniais ryšiais susijusių žmonių, tai pat atvyko 8 vaikų grupės, iš viso 283 vaikai. 17 vaikų prireikė globos lietuvių šeimose.